Ontspanning door Tai Chi en Tao bij reumatische aandoeningen

Tai Chi is een eeuwenoude Chinese bewegingsleer, waarbij uitsluitend aandacht besteed wordt aan het bewust ontspannen bewegen. Tao is een speelse combinatie van Chinese oefeningen (Qi Gong) en Tao meditaties, afkomstig uit de bron van de Traditionele Chinese Geneeskunde gericht op ontspanning en genezing. Bij reuma is er sprake van chronische pijn, waarbij ontstekingen en instabiliteit in de gewrichten de grootste pijnveroorzaker is. Pijn in ons lichaam heeft tot gevolg, vanwege automatische reflex, dat de spieren zullen aanspannen. Gevolg van deze spier-aanspanning is dat de druk op de gewrichten zullen toenemen, waardoor de pijnklachten verergeren. Ten aanzien van chronische pijn is de druk op de gewrichten constant, waardoor een vergroot risico op slijtage van het gewricht (artrose) zal kunnen ontstaan. Naast continue druk op de gewrichten is de langdurige spier-aanspanning eveneens een provocatie voor ontstekingen. Continue stress op ons mentale en fysiek systeem verhoogt de kans op ontstekingen en onderhoudt langdurige lichamelijke klachten.

Reuma gezien vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde
In de TCM (de Traditionele Chinese Geneeskunde) worden alle aandoeningen aangeduid met een tekort aan Chi. Chi laat zich het best omschrijven als levenskracht of vitale energie. Wanneer Chi vrij kan stromen in ons meridianen systeem is er sprake van totale vitaliteit. In de TCM worden reuma klachten bi-syndromen genoemd (klacht op een klacht). Omdat de verdediging van ons afweersysteem te zwak is, kan een klacht binnenkomen. Hierdoor kan een blokkade of obstructie (belemmering of tegenwerking) van de stroom van Qi en bloed in de meridianen ontstaan. De blokkades van de stroom van Qi en bloed in de meridianen worden veroorzaakt door de elementen: wind, hitte, vocht, droogte en kou. In TCM is wind de oorzaak van honderden ziekten. Wind is de meest kwaadaardige van de vijf elementen omdat hij zo gemakkelijk combineert met de andere elementen.
Bovenstaande elementen komen uit het eeuwen oude systeem van de vijf elementen leer. In de acupunctuur en de shiatsu therapie wordt gebruik gemaakt van de vijf elementen leer (onderdeel van de TCM). Vanuit de vijf elementen leer zijn de vijf belangrijkste organen gekoppeld aan de meridianen en elementen, lever (wind), hart (hitte), milt (vocht), longen (droogte) en nieren (kou). Teveel wind in ons systeem is schadelijk voor de lever. Zoals de lever gekoppeld is met wind is deze tevens verbonden met onze pezen en bewegen. Toename van Chi zal onder andere ontstaan door opheffing van blokkades in de meridianen, gerichte peesstrekkingen en algemene ontspanning.

Verschil tussen Tai Chi en Tao lessen
De Tai Chi lessen richten zich op het herstel van de coördinatie en evenwicht van ons lichaam, waardoor beweegklachten en valincidenten zullen afnemen. Ons gewrichtskapsel heeft als doel om stabiliteit tijdens de beweging te waarborgen. Ontstekingen in het gewrichtskapsel verstoren deze stabiliteit en het gewricht probeert de instabiliteit op te vangen door veranderingen aan te brengen in het gewricht (de zogenaamde deformiteit). Door toename van deformiteit van het gewricht zullen de beweegklachten alleen maar toenemen. Naast coördinatie en herstel van evenwicht zal er in de lessen tevens aandacht worden besteed aan bewust ontspannen bewegen vanuit het centrum en losse oefeningen (Qi Gong) ter versoepeling van de peesplaten rondom ons gewricht en lichaam. Door Tai Chi en Qi Gong zullen de peesplaten (o.a. gewrichtskapsel) soepeler worden en de meridianen geopend worden, waardoor meer Chi zal stromen.

De Tao lessen richten zich op het harmoniseren van de vijf belangrijkste organen. De volgende emoties zijn gekoppeld aan de vijf organen, woede (lever), irritatie (hart), piekeren (milt), verdriet (longen) en angst (nieren). Chronische aandoeningen zorgen voor een verstoring van de emoties, ‘het uit balans zijn van het orgaan’. Teveel aan woede (niet kunnen uiten) is op lange duur schadelijk voor de lever. De Chi in de lever raakt geblokkeerd en uit balans. Teveel aan onbalans (in dit geval de lever) veroorzaakt verlies aan Chi en vitaliteit. Tao lessen kenmerken zich door Qi Gong voor het openen van de meridianen en het soepel maken van de peesplaten. Door bewuste aandacht (meditatie) wordt contact gemaakt met orgaan en het uit balans zijnde emotie. Het in balans brengen van de emoties zorgt voor het stromen van Chi. Tevens zal langdurige beoefening van Tai Chi en Tao ons mentale vermogen om spanning in het lichaam te herkennen ontwikkelen en het vergroot ons eigen lichaamsbeheersing om de spanning los te laten.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.