Stress release’ door Tao Training

Tao training is een speelse combinatie van fysieke Chinese oefeningen (Qi Gong) en verschillende meditatievormen. Het heeft een directe relatie met de eeuwenoude bewegingsleer T’ai Chi Chuan en Zen. Om Tao training beter te kunnen begrijpen gaan wij hier opvolgend de innerlijke processen van diverse activiteiten beschrijven.

Zen is de stilte meditatie. Er zijn veel boeken geschreven over Zen, maar de kern hieruit is verrichten van activiteiten met bewuste aandacht. Voornamelijk het bewust ademhalen en het bewust centreren is een belangrijk onderdeel van het mediteren. Bewuste aandacht zorgt uiteindelijk voor ontspanning. Door naar binnen te gaan ontstaat de bewustwording van spanning en de blokkades in je eigen lichaam. Elke vorm van bewustwording zorgt ervoor, dat je op een andere manier met je lichaam begint om te gaan.

T’ai Chi Chuan is van oorsprong een Chinese Krijgskunst, tegenwoordig beter bekend als bewegingsleer ter bevordering van de gezondheid. Tevens is het de stilte meditatie in beweging.

Het bewust langzaam bewegen zorgt ervoor dat we ons lichaam op spierniveau beginnen te voelen. Elke beweging zorgt voor een leerproces van het centrale en perifere zenuwstelsel, waardoor een blauwdruk in je lichaam ontstaat van uiteindelijk geautomatiseerde bewegingen. Het steeds opnieuw herhalen zorgt voor verfijning in het zenuwstelsel in aansturing van je spieren. Elk leermoment zorgt voor neurologische verbinding, waardoor langzaam als het ware een innerlijke map ontstaat, waar bewegingen worden vastgelegd.

Stress en spanning in je lichaam zijn de grootste blokkades in het aanleren van nieuwe processen. Vanuit de wetenschap is bekend dat de belasting van het zenuw- en hormoonstelsel door stress het leerproces negatief beïnvloed. Anders gezegd “des te meer stress, des te minder je lichaam kan leren en opnemen”.

De eerste stappen van T’ai Chi Chuan zijn het aanleren van bewegingen, het verfijnen van de motoriek en het vergroten van het gevoelsbewustzijn van je spieren. Jarenlange en intensieve beoefening van T’ai Chi brengt je steeds meer op een dieper gevoelsbewustzijn, die uiteindelijk zelfs tot aan de organen reikt. Het is een beweging van buiten (spieren) naar binnen (organen).

Tao is een systeem, waar aandacht wordt besteed aan de organen. Door de glimlach meditatie wordt bewuste aandacht gebracht naar desbetreffende organen. Elke vorm van bewuste aandacht zorgt ervoor dat je lichaam reageert. Een goed voorbeeld is het beeld van angst. Angst is een natuurlijke vorm van een reactie van het lichaam. Door waarneming wordt je zenuwstelsel geactiveerd. In een fractie worden ook de hormonen adrenaline (verhoging harstslag en verwijding luchtwegen) en cortisol (glucose als brandstof) in je lichaam gecirculeerd. Je lichaam is klaar voor overleving.

Stress kan gezien worden als een chronische vorm van angst. Hierdoor wordt ons zenuwstelsel en daardoor ons hele lichaam steeds opnieuw onder spanning gezet. Aangezien wij in de huidige prestatie maatschappij onder druk gezet worden is er sprake van continue aangewakkerde gecultiveerde angst. Wij hebben de angst dat wij niet aan ideale soms onrealistische verwachtingen kunnen voldoen, waardoor wij steeds opnieuw onszelf onder druk zetten. Hierdoor wordt er steeds opnieuw spanning in ons lichaam gecreëerd.

In het systeem van de Tao kan spanning gereduceerd worden door bewuste aandacht naar de organen te brengen. Door middel van meditatie en liefdevolle aandacht gaan wij contact maken met de organen. Het is een beweging van binnen (organen) naar buiten (spieren). Net als met het voorbeeld van angst wordt aan de andere kant door liefdevolle aandacht eveneens processen in je lichaam op een positieve manier gestimuleerd. Je zenuwstelsel wordt ontlast en diverse hormonen die het welbevinden van je lichaam verhogen kom vrij.

Tao gecombineerd met T’ai Chi Chuan en Zen is in dit kader een gouden combinatie. In de praktijk is gebleken, dat degene die deze vormen gecombineerd beoefenen, met sprongen vooruit gaan met hun T’ai Chi Chuan beoefening. Door de ontspanning wordt het leervermogen verhoogd en het gevoelsbewustzijn versterkt, waardoor T’ai Chi Chuan op een dieper niveau beoefend kan worden.

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.